Винетки за пътуване в България

винетки

Винетки за пътуване в България

Стикерите наречени „винетки“ са се поставяли на предното стъкло на автомобил. Състоят се от две части. Едната всъщност беше залепена за стъклото, а втората беше внимателно съхранявана заедно с други документи. Също толкова внимателно беше необходимо да се пази касовата бележка, удостоверяваща покупката.

Този стикер беше необходим за пътувания по някои пътища извън градовете. Не по всички, но по републикански маршрути – със сигурност. Ако видите широка магистрала, тогава най-вероятно в началото й ще има знак, който ви информира за необходимостта от винетка. Обикновено няма такива знаци на незабележими тесни пътеки.

Сега книжните стикери, които се лепяха на предното стъкло се замениха с електронни.

Винетката обикновено е стикер или някакъв вид документ, потвърждаващ плащането на пътуването по експресните пътища на страната. Винетката е трябвало да бъде прикрепена към предното стъкло от вътрешността на вашия автомобил.

Винетката се състои от две части – основен стикер и основа. На основата в някои случаи е необходимо да напишете държавния номер на вашата кола. При закупуване на винетка ще ви бъде дадена касова бележка и определено ще пробият дупки в датата и месеца на началото на акцията (проверете ги). След като залепим винетката, ние в никакъв случай не изхвърляме ОСНОВАТА и касовата бележка, съхраняваме я внимателно до изтичане на срока на валидност на винетката или до момента, в който напуснете страната, унгарската матрица обикновено гласи: „Пазете една година “.

Във всяка страна стикера се залепва на определено място на предното стъкло.

Това местоположение е посочено на гърба на стикера или на основата. След изтичане на срока на годност винетката трябва да бъде свалена от предното стъкло.

Но цената зависи от редица параметри, преди всичко от вида на автомобила и периода на използване на стикера. Интересното е, че за товарни превози има винетки, които са валидни за един ден. За леки автомобили поне седмица.