Какво да се знае за цимента, ако не сте строител?

цимент

Какво да се знае за цимента, ако не сте строител, обаче пък сте решили да извършите строителни работи

Не е нужно да разбирате от строителството, за да знаете, че строителството е невъзможно да се осъществи без наличието на цимент. Циментът е необходим навсякъде, от основата до вътрешната украса на една сграда.

Ако сте започнали да строите къща или просто искате да положите пътека във Вашата лятна вила, определено ще Ви трябва цимент. Дори ако цялата работа ще бъде извършена от опитни строители, има важни нюанси, които трябва да разберете. Ние, разбира се, ще Ви кажем как да направите най-добрия избор, ако имате нужда от най-добрия цимент.

От какво се прави цимент

Не е имало фундаментални промени в състава на цимента в продължение на век и половина, откакто английският зидар Джоузеф Аспдин разработи модерен портланд цимент през 1824 г. Смесен с пясък, чакъл и вода, от него се получава бетон. Оттогава основните компоненти на цимента са останали същите.

  • Клинкер

Това е основното вещество в състава на цимента, което се получава след синтероване на глина и варовик. Варовик се приема три пъти повече, което определя показателите за якост. При производството на цимент клинкерът се обработва в продължение на четири часа при температура 1500 °C. В процеса на топене се появява маса с голямо количество силициев диоксид и калциев диоксид. Интересно е, че в природата има минерал, който е идентичен по състав с клинкера. Нарича се мергел, но запасите му са ограничени.

  • Гипс

Той влияе върху скоростта на хидратация на цимента, тоест регулира скоростта на втвърдяване. Стандартно към циментовата композиция се добавя до 6% гипс.

  • Спомагателни добавки

Необходими са добавки за увеличаване на пластичността на състава, повишаване на устойчивостта на студ и ускоряване на втвърдяването. Благодарение на добавките, циментът се използва в широк спектър от приложения. Въпреки това, ако концентрацията на добавки е по-висока от 20%, свойствата на строителния материал ще се променят значително.