Какво представляват сглобяемите къщи?

сглобяемите къщи

В последните няколко години популярността на сглобяемите къщи в много държави се увеличава. Не може да се каже, че са нещо ново за нашата страна, тъй като сглобяемите къщи са не само някакъв вид иновативни къщи, за които може да се мисли, но и също обикновени панелни къщи (рамково-панелно жилищно строителство – KPD).

Това означава, че сглобяемите къщи са се появили у нас през 60-те години на XX век.

Сглобяемото строителство се развива не само при изграждането на къщи от стоманобетонни плочи, но и в къщи, изработени от дърво, стъкло, метал и дори от „отпадъци“, по-точно от морски контейнери.

Навсякъде има една основна цел – скоростта на изграждане на една къща.

Както във всичко, така и в сглобяемите къщи има недостатъци и предимства.

Сглобяемите къщи – какви видове имаме?

Сглобяемите къщи се различават по отношение на времето за строителство, използваните материали и строителни технологии, експлоатационен живот, място на производство, разходи и технически възможности.

Разлики в периода на строителство на сглобяеми къщи.

В зависимост от технологията на производство на сглобяемата къща и нейния проект срокът за изграждане на сглобяеми къщи е от 1 ден до 1 година.

Както може би се досещате, най-дълго построените панелни къщи. По брой места на пребиваване те изпреварват всички конкуренти. Ефективността може да побере максималния брой хора на заета зона.

Най-бързите за изграждане на модулни домове. Къщата може да бъде поставена за 1 ден, а къщата може да бъде напълно декорирана за живеене.

Разлики в материалите и строителните технологии. В момента най-популярните материали са бетон (стоманобетонни изделия) и дърво. По-малко популярни материали са метални, морски контейнери, стъкло и композитни материали (например метал + дърво или бетон + дърво и др.).

Строителните материали и строителните технологии влияят върху живота на къщата, топлинната ефективност и устойчивостта на различни фактори (пожар, вода, влага, устойчивост на удар и др.).