Отпушване на запушен канал

запушен канал

За да почистите тръбите от запушване в мивката без много усилия, достатъчно е да извършите няколко прости стъпки. Запушването се получава поради примеси във водата, корозия на тръбите или замърсявания, които се отмиват от съдовете. Нека да видим какви са ефективните начини за почистване на запушен канал.

Леко блокиране

Ако тръбите са стоманени, изсипете вряща вода в мивката. Ако тръбите са пластмасови, просто се опитайте да отворите горещата вода за 15-20 минути. Може би водата ще премине нормално.

Запушване с мазнини

Ако блокирането се дължи на натрупване на мазнини, продължете както следва:

1. Вземете съд, изсипете чаша вода в него.

2. Добавете чаша сода и разбъркайте.

3. Добавете половин чаша сол и разбъркайте.

4. Изсипете разтвора в мивката.

5. След 10 минути почистете изтичането с бутало и изплакнете със струя вода.

Блокиране на прахосмукачки

Можете да използвате прахосмукачка за почистване на запушването, ако вашата прахосмукачка може да работи в режим на издухване. Увийте кърпа около тръбата му и я поставете в отвора за източване. Включете прахосмукачката и въздухът ще се прокара през запушването, ако не е много силен.

Почистване с буталото

Изсипете вода в мивката. Поставете буталото така, че да покрие отвора за оттичане и натиснете върху него. Под буталото трябва да има вода, тъй като водата почиства тръбата повече от въздуха. Ако блокирането не е много гъсто, то се придвижва с въздух.

Обърнете внимание: ако мивката е двусекционна, тогава и двата отвора трябва да бъдат запушени по време на почистване.

Как да използвате кабел за почистване

Ако водата се поддържа на същото ниво, можете да използвате специално устройство, стоманен кабел. Това е дълго, гъвкаво метално устройство, с дръжка от единия край и спирала или таралеж от другата. Този край се поставя в тръбата, дръжката се завърта, кабелът се премества, докато съпротивлението е малко. Мръсотията се изтласква и се отмива с вода или се изважда.

Имайте предвид, че е опасно да използвате кабел за пластмасови тръби.

Изчистване на запушване на сода и оцет

1. Налейте чаша сода в отвора за оттичане на кухненската мивка.

2. След това изсипете чаша оцет.

3. След това покрийте отвора със запушалка.

Вместо сода можете да използвате таблетка Alka-Seltzer.

При наличие на тежко запушване – използвайте химически готови продукти

Готовите химикали са предназначени за разтваряне на мазнини, коса и корозия, така че те са много мощни и заплашват здравето ви, а също така могат да повредят водоснабдяването. Затова ги използвайте само в краен случай. Най-известният такъв инструмент е „Къртицата“, която разтваря най-различни блокажи. Първо изплакнете тръбата с вряла вода, след това я напълнете с препарат за почистване, оставяйки го известно време, колкото е написано на опаковката, след това промийте обилно със студена вода.

Пластмасови тръби

Пластмасовите тръби не издържат на почистване с агресивни химикали. Изплаквайте ги с вряла вода всяка седмица и ги почиствайте с бутало, за да предотвратите сериозни запушвания.

И само ако никой от горните метода не помагат, си струва да се свържете с водопроводчик.